Media de vârstă a populației crește!


Cercetările arată că populația lumii îmbătrânește rapid, numărul de persoane cu vârsta de peste 60 ani fiind în continuă creștere. Dacă în anul 2000, 1 om din 10 avea vârsta peste 60 de ani, până în anul 2050 raportul estimat este de 1 la 5, numărul total ridicându-se la 1 miliard de oameni cu vârsta peste 60 de ani din populația totală estimată. Odată cu îmbătrânirea populației se preconizează că numărul de incidente neplăcute ca incontinența urinară să crească. În prezent, conform statisticilor, peste 15% dintre vârstnici au deja această problemă.


Ce este incontinența urinară?


Dintre cauzele apariției incontinenței urinare cronice la persoanele în vârstă, una principală este slăbirea mușchilor la nivelul vezicii și uretrei, una secundară este în urma unor afecțiuni neurologice, o deconectare între vezica urinară și semnalele transmise de creier. Afecțiunile sau situațiile fiziologice care cresc riscul de a face incontinență urinară la femei, includ: sarcina și nașterea pe cale vaginală, menopauza, obezitatea sau supraponderabilitatea, diabetul, malnutriția, vârsta înaintată. La bărbați, afecțiunile prostatei provoacă cel mai adesea incontinență urinară.

De asemenea, creșterea excesivă în greutate, diabetul și malnutriția sunt cauze ale incontinenței urinare, întâlnite și la bărbați. Studiile arată că în prezent, 1 din 10 bărbați și 1 din fiecare 4 femei cu vârste de peste 30 de ani se confruntă cu această problemă.


Tipuri de incontinență urinară:


Incontinența urinară de efort apare în cadrul diverselor activități care implică creșterea presiunii în vezica urinară, cum ar fi strănutul, tusea, râsul, ridicarea obiectelor grele, etc. (acesta e cel mai frecvent tip de incontinență urinară la femei). Incontinența de efort apare ca urmare a slăbirii mușchilor perineali cauzată de sarcină sau nașteri multiple, tulburări hormonale la menopauză, efecte secundare ale unor medicamente, obezitate, constipație cronică, atrofiere musculară datorată vârstei. Această formă de incontinență este predominant întâlnită la femei (90% din cazuri). La bărbați, cauza principală este alterarea mușchilor sfincterieni în urma operațiilor la nivelul prostatei.


Incontinența urinară imperioasă (de urgență) este caracterizată așa cum îi spune și numele, nevoii imperioase de a urina (chiar daca în vezică se află cantități mici de urină) : este numită și vezica iritabilă.


Incontinența urinară mixtă (combinată): este caracterizată de o combinație între tipurile de incontinență urinară de efort și incontinența urinară imperioasă (de urgență); De exemplu, atunci când o persoană tușește sau strănută, poate apărea și nevoia imperioasă de a mictiona. Aceasta formă de incontinență urinară apare cu o frecvență mai mare la femeile vârstnice.


Incontinența urinară neurogenă (de reflex) apare la pacienții cu afecțiuni neurologice grave și se caracterizează prin declanșarea unei contracții spontane și involuntare a mușchilor vezicii, deseori fără ca pacientul să conștientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat și inconștient. Incontinența urinară neurogenă apare în afecțiunile neurologice (ex. Parkinson, Alzheimer) sau în leziunile medulare grave (ex. paraplegie - paralizia completă a membrelor inferioare, scleroza în plăci, diverse tumori). Incontinența urinară de supraplin este cauzată de creșterea presiunii în vezica urinară și lipsa transmiterii semnalului către creier. Presiunea intravezicală rezultată forțează uretra, parțial obstrucționată, provocând o scurgere permanentă de urină sub formă de picături. Fiziologic, această formă apare în cazurile unei prostate extinse la bărbați. Acest tip de incontinență urinară poate surveni atât la bărbați, cât și la femei, în cazul administrării anumitor medicamente (de ex. sedative, antidepresive etc.), existenței unor boli metabolice (diabet zaharat) sau a unor afecțiuni ale sistemului central nervos (ex. Parkinson, Alzheimer).


Incontinența urinară funcțională este produsă de factori externi tractului urinar inferior, cum ar fi slăbiciunea fizică sau alterarea funcției cognitive (imposibilitatea de a gândi sau vorbi, cum este cazul de exemplu în boala Alzheimer)


Incontinența totală reprezintă o incontinență manifestată continuu, atât ziua cât și noaptea. Controlul voluntar asupra urinei lipsește complet. Incontinența urinară totală poate fi cauzată de o malformație congenitală. Totuși, ea este cel mai adesea consecința unor leziuni fizice ce survin îndeosebi în următoarele situații: naștere, accidente care afectează bazinul sau coloana vertebrală, unele intervenții chirurgicale, unele boli ale sistemului nervos.


Cauze posibile ale incontinenței urinare:FEMEIBĂRBAȚICOMUNE
Nașteri naturaleBoli de prostatăBoli neurologice sau leziuni (boala Parkinson, accident vascular cerebral, leziuni ale coloanei vertebrale, Alzheimer) 

Intervenții ginecologiceIntervenții la nivel de prostată și vezicăDiabet
Menopauză
Probleme de incontinență tranzitorie postoperatorii


Infecții ale tractului urinar


Unele reacții adverse la diverse medicamenteFumatul excesiv și consumul de băuturi cofeinizate


Obezitatea